Woningaanpassingen
Er zijn diverse woningaanpassingen mogelijk die jouw huis comfortabeler maken en klaar voor de toekomst:
- Drempels en hoogteverschillen oplossen
- Comfortabeler traplopen
- Buitenverlichting
- Eenvoudig bedienbare sloten
- Een goede deurbel
- Hulp onder handbereik
- Post van de mat
- Veiligheid in de woning
- Aanpassen toilet
- Aanpassen keuken
- Aanpassen badkamer
- Aanpassen slaapkamer
Drempels en hoogteverschillen oplossen
Een hoge drempel kan een obstakel vormen, zeker voor mensen die moeite hebben met bewegen of die gebruik maken van een rollator of rolstoel. Mensen die slechter gaan zien, kunnen vaak minder goed inschatten hoe hoog zij hun been moeten optillen om over de drempel te stappen. Ook neemt op hogere leeftijd vaak de spierkracht af, waardoor mensen hun voeten minder goed optillen en gaan sloffen. In beide gevallen wordt de kans op struikelen groter. Er zijn verschillende aanpassingen mogelijk om deze obstakels te verminderen of te verwijderen. Je kunt ervoor kiezen om één of alle aanpassingen te realiseren.
Tip 1: Drempels weghalen
Je kunt de drempel(s) weghalen of verlagen, zodat je er gemakkelijker overheen kunt stappen. En als je toch van plan was jouw vloerbedekking te vervangen, overweeg dan een gladde vloer, zoals laminaat. Als je dit in alle vertrekken laat doorleggen (zonder drempels) creëer je meteen een ideale situatie voor een eventuele robotstofzuiger.
Tip 2: Oprijplaat
Je kunt oprijplaten aan de drempel(s) bevestigen, zodat je makkelijker je woning in en uit kunt met een rollator of rolstoel. Een oprijplaat (te koop bij elke bouwmarkt) biedt ook uitkomst bij hoogteverschillen tussen twee vertrekken.
Tip 3: Beugel bij de deur
Je kunt een beugel laten bevestigen aan de muur bij de voor- of achterdeur. Dan kun je je aan de beugel vasthouden terwijl je de deur op slot draait en als je over de drempel of het hoogteverschil heen stapt.
Tip 4: Bestrating aanpassen
Een mooie oplossing voor de drempel bij de voor- of achterdeur, is het laten aanpassen van de bestrating. Dit kun je bijvoorbeeld laten doen door een hovenier. Dan heb je een oplossing die niet alleen mooier is, maar ook gelijkmatiger. Met minder kans om jouw gewicht te verliezen bij het openen of op slot doen van de voordeur. Gebruik je doorgaans alleen de achterdeur? Dan kun je er ook voor kiezen om deze aanpassing alleen bij de achterdeur te doen.
Comfortabeler traplopen
Er zijn verschillende woningaanpassingen mogelijk die het traplopen comfortabeler en veiliger kunnen maken. Deze aanpassingen kunnen ook gecombineerd gebruikt worden en zijn ook erg handig als er wel eens (klein)kinderen over de vloer komen.
Tip 1: Antislip
Breng antislip-strips of stroeve bekleding aan op je traptreden, zodat je meer grip hebt tijdens het traplopen.
Tip 2: Goede verlichting
Zorg ervoor dat de trap goed verlicht is, zodat je goed kunt zien waar je je voeten neerzet.
Tip 3: Tweede trapleuning
Bevestig een tweede trapleuning aan de muur, waardoor je je aan twee kanten kunt vasthouden tijdens het traplopen.
Tip 4: Geen rommel op de trap
Leg geen spullen op de traptreden waar je gemakkelijk over kunt struikelen. Ook met het oog op de brandveiligheid. Als je dan moet vluchten, is het belangrijk dat er niets in de weg ligt.
Tip 5: Fysiotherapie
Wanneer het traplopen niet meer veilig voor je voelt, kun je ook eens een afspraak maken met een fysiotherapeut. Hij of zij kan jou wellicht helpen om je spierkracht (weer) op te bouwen. Overweeg je te verhuizen naar een een gelijkvloerse woning? Neem dan eens contact op met je gemeente, die is altijd bereid om met je mee te denken.
Tip 6: Tussentreden
Laat zogenoemde tussentreden aanbrengen op je trap. Dat zijn op maat gemaakte blokken die het hoogteverschil halveren. Zo is minder spierkracht nodig om naar boven te lopen. Niet iedereen vindt tussentreden even prettig. Je kunt ook overwegen je spierkracht te verbeteren met een fysiotherapeut (zie tip 5).
Tip 7: Een traplift
Uiteraard kun je ook een traplift laten installeren. Dit is echter niet altijd de beste oplossing! Je bent minder in beweging, wat de spierkracht niet ten goede komt. En voor eventuele huisgenoten is een traplift een sta-in-de-weg. Die moeten er altijd omheen en dat kan onveilige situaties veroorzaken. Vandaar dat wij dit ook als één van de laatste opties noemen.
Tip 8: Slapen op de begane grond
Traplopen is gezond en helpt je om in beweging te blijven! Vandaar dat het uitbannen van een trap niet de eerste maatregel hoeft te zijn om naar te grijpen. Wil je echt van het traplopen af en heb je de ruimte, realiseer dan een slaapkamer en douchegelegenheid op de begane grond. Je kunt ook altijd bij de gemeente terecht voor advies en overleg.
Let op:
Het installeren van een traplift of realiseren van een slaapkamer en/of douchegelegenheid op de begane grond kan aanzienlijke kosten opleveren. Als je eigenaar van de woning bent, kan het verstandig zijn hiervoor financieel advies te vragen bij je bank. Sommige banken hebben hiervoor speciale seniorenadviseurs in dienst. Daarnaast bieden verschillende gemeenten de blijverslening aan. Kijk hier voor meer informatie.
Als je huurder bent, dan is het uiteraard belangrijk dat je overlegt met je verhuurder.
Buitenverlichting
Goede buitenverlichting heeft diverse voordelen:
- Je vindt gemakkelijker het sleutelgat als het donker is
- Je kunt de drempel beter zien als het donker is
- Je kunt beter zien wie er voor de deur staat als het donker is
Een buitenlamp met bewegingssensor kan bovendien inbrekers afschrikken.
Eenvoudig bedienbare sloten
Sommige mensen hebben, vooral op hogere leeftijd, moeite met het openen of sluiten van de voordeur. Er bestaan sloten voor buitendeuren die speciaal ontwikkeld zijn voor eenvoudige bediening, de zogenoemde ‘seniorensloten’. Bij deze sloten bevindt het sleutelgat zich boven de deurklink. Hierdoor is het sleutelgat beter zichtbaar (ook in het donker) en het slot is gemakkelijker te bedienen.
Tip 1: Sloten smeren
Zorg er allereerst voor dat de sloten goed gesmeerd zijn en dat de deuren goed zijn afgehangen, waardoor ze moeiteloos open en dicht gaan.
Tip 2: Sleutelhulp
Schaf zogenoemde sleutelhulpen of sleutelhouders aan. Hiermee maak je de bovenkant van jouw sleutel breder of langer, waardoor je meer houvast hebt. Zo kun je de sleutel gemakkelijker omdraaien in het slot.
Tip 3: Seniorenslot
Laat zogenoemde seniorensloten monteren. Dit zijn sloten voor buitendeuren die speciaal ontwikkeld zijn voor eenvoudige bediening.. Bij deze sloten zit het sleutelgat boven de deurklink. Hierdoor is het sleutelgat beter zichtbaar (ook in het donker) en het slot is gemakkelijker te bedienen.
Extra tip 4: Vaste sleutelplek
Met het oog op de veiligheid nog een extra tip: geef jouw sleutel een vaste plek in de buurt van de deur, zodat je nooit misgrijpt als je onverhoopt moet vluchten.
Een goede deurbel
Er zijn diverse aanpassingen mogelijk die ervoor kunnen zorgen dat je jouw deurbel en/of brandalarm overal in de woning goed ‘hoort’:
Tip 1: Versterkte deurbel
Neem een versterkte deurbel. Deze deurbel is extra luid, zodat je hem ook goed kunt horen als je je ver van de bel bevindt of wanneer je slechthorend bent. In de bouwmarkt zijn ook ontvangers te koop die het geluid versterken en die je bijvoorbeeld op elke etage kunt plaatsen.
Tip 2: Bel met lichtflits
Je kunt ook kiezen voor een deurbel met lichtflits. Deze deurbel zendt lichtflitsen uit wanneer er wordt aangebeld. Als je niet (goed) kunt horen, kun je op deze manier dus zien dat er iemand bij je aanbelt.
Tip 3: Bel met trilfunctie
Er bestaan ook deurbellen met trilfunctie. Deze deurbellen hebben een draadloos element dat je overal in huis bij je kunt dragen. Wanneer er wordt aangebeld, gaat het element trillen. Zo voel je dat er iemand bij je aanbelt.
Tip 4: Meer toepassingen
Alle hierboven beschreven oplossingen zijn ook beschikbaar voor het doorgeven van een eventueel brandalarm of bijvoorbeeld de telefoon.
Hulp onder handbereik
Tip 1: Draadloze huistelefoon
Een mobiele telefoon kun je natuurlijk altijd bij je dragen. Maar daarnaast is het fijn als je ook snel bij je vaste telefoon kunt zijn. Er bestaan diverse 'draadloze' huistelefoons waarbij je niet meer afhankelijk bent van de plaats van het telefoonstopcontact. Je kunt deze telefoons overal in je woning neerzetten. Vaak kun je deze telefoons in sets van twee kopen, waardoor je bijvoorbeeld één telefoon in de woonkamer kunt neerzetten en de andere telefoon in je slaapkamer.
Tip 2: Sleutel bij de buren
Het ligt misschien voor de hand, maar het is altijd handig om ervoor te zorgen dat er iemand met een reservesleutel in de buurt is. Dan kan er altijd iemand naar binnen als dat nodig mocht zijn.
Tip 3: Personenalarm
Woon je alleen? Dan is een personenalarm het overwegen waard. Die zijn er tegenwoordig met veel verschillende opties, zodat je het alarm kunt gebruiken op de manier die bij jou past.
Post van de mat
Zolang bukken geen probleem is, is het goed om dit te blijven doen. Beweging helpt om soepel te blijven. Maar mocht bukken problematisch worden, dan zijn er verschillende mogelijkheden voor je:
Tip 1: Fysiotherapie
Wellicht kan een fysiotherapeut je helpen om je soepelheid zo lang mogelijk te behouden.
Tip 2: Post opvangbak
Bevestig een bak of mand achter de brievenbus in je deur, waar de post mee opgevangen wordt. Dan hoef je niet meer te bukken.
Tip 3: Brievenbus op prettige hoogte
Bevestig een brievenbus op een voor jou prettige hoogte aan de muur naast de voordeur, of plaats een losse brievenbus op een standaard in je tuin.