Badkamer verbouwen
Ga je je badkamer verbouwen of aanpassen? Overweeg dan eens om er gelijk voor te zorgen dat je zo lang mogelijk comfortabel gebruik kunt maken van je badkamer. Overigens hoef je je badkamer niet helemaal te verbouwen om hem toekomstbestendig te maken. Je badkamer aanpassen is soms al genoeg.
Let bij een verbouwing van je badkamer vooral op de volgende zaken:
- Geen gladde vloer
- Douche of bad in- en uitstappen
- Houvast tijdens douchen
- Verstelbare douchekop
- Thermostaatkraan
- Bediening van kranen
Geen gladde badkamervloer
Er zijn verschillende mogelijkheden om (delen van) je badkamervloer of douchecabine stroef te maken, zodat je minder risico loopt om uit te glijden:
Tip 1: Anti-slipmat of sticker
(Rubberen) anti-slipmatten of stickers in de douche of het bad bieden een stroeve ondergrond tijdens het douchen of baden. Wat vaak ook werkt, is gewoon een (natte) handdoek op de douchevloer.
Tip 2: Anti-slipcoating
Je kunt je badkamervloer van een anti-slipcoating laten voorzien. Dit is een stroeve laag die over de vloertegels aangebracht wordt.
Tip 3: Anti-sliptegels
Je vervangt je badkamervloer door een vloer van anti-sliptegels.
De douche of het bad in- en uitstappen
Zeker als de badkamervloer nat is, brengt dat risico's met zich mee. Er zijn verschillende badkameraanpassingen mogelijk om voor meer comfort te zorgen:
Tip 1: Inloopdouche
Je kunt je douchecabine, douchebak of badkuip (laten) verwijderen en in plaats daarvan een drempelloze douchecel realiseren. De vloer en muur rondom de douchekop worden dan net als de rest van de badkamer betegeld. De douchecel wordt gescheiden van de rest van de badkamer door middel van een douchegordijn of (glazen) scherm.
Tip 2: Steunbeugels
Je kunt steunbeugels aanbrengen waaraan je je kunt vasthouden als je in- of uitstapt. Steunbeugels in de douche bieden ook houvast als je bijvoorbeeld alleen je voeten wilt wassen.
Houvast tijdens het douchen
Er zijn verschillende aanpassingen mogelijk om hiervoor te zorgen:
Tip 1: Steunbeugels
Je kunt steunbeugels laten aanbrengen die houvast bieden bij het douchen. Overigens bestaan er ook glijstangen (waaraan de douchekop omhoog en omlaag geschoven kan worden) met handgrepen die extra houvast bieden tijdens het douchen.
Let op: Een normale glijstang is niet stevig genoeg om je aan vast te houden!
Probeer ook eens een handdoek op de douchevloer. Als je op een natte handdoek staat, glijd je minder snel uit.
Tip 2: Douchestoel
Ook een douchestoel kan een uitkomst zijn. Er bestaan twee varianten van de douchestoel. Een losse stoel kun je in de douche zetten wanneer je er gebruik van maakt en ergens anders opslaan als je hem niet gebruikt (zorg wel voor een 'antislip'-zitting en -pootjes). Daarnaast zijn er opklapbare douchestoelen die aan de muur bevestigd worden. Wanneer je gebruik wil maken van de stoel klap je de zitting naar beneden.
Er zijn ook douchekrukken op de markt. Die bieden alleen een zitplek. Ze hebben geen armleuningen die als steun kunnen dienen bij het opstaan.
Verstelbare hoogte douchekop
Een douchekop die in hoogte versteld kan worden, biedt veel comfort voor jong en oud. Je kunt de douchestraal op de hoogte stellen die je het prettigst vindt. Vooral wanneer je zittend doucht, is het fijn als je je douchekop lager kunt instellen. Door de aanschaf van een doucheglijstang kun je je douchekop op verschillende hoogten zetten. In de meeste gevallen is het noodzakelijk om bij de aanschaf van een doucheglijstang ook een nieuwe douchekop te kopen die op de glijstang past. Er bestaan ook doucheglijstangen waar handgrepen in verwerkt zijn. Deze handgrepen bieden extra houvast tijdens het douchen. Let op: een gewone doucheglijstang is niet stevig genoeg om je aan vast te houden!
Thermostaatkraan douche
Een thermostaatkraan biedt veel comfort bij het douchen. Met deze kraan kun je het water dat uit de douchekop komt op een temperatuur zetten die voor jou prettig aanvoelt. Je hoeft dus niet meer zelf heet met koud water te mengen om de juiste temperatuur te krijgen. De thermostaatkraan zorgt ervoor dat het water dat uit de kraan komt in één keer precies de juiste temperatuur heeft. Voor mensen die minder goed hitte en kou op hun huid voelen, biedt de thermostaatkraan naast comfort ook veiligheid. Het water wordt bij een thermostaatkraan namelijk nooit heter dan de temperatuur die je instelt.
Bediening van kranen
Veel mensen hebben moeite met de bediening van kranen. Bij sommige kranen moet er veel kracht gezet worden om ze te bedienen. Dat is voor niemand prettig en voor mensen met bijvoorbeeld reumatische klachten, is het ronduit pijnlijk. Voor meer comfort en gemak in de badkamer, maar ook bijvoorbeeld in de keuken, kun je je kranen laten vervangen door kranen die eenvoudiger te bedienen zijn. Eengreepsmengkranen hebben één hendel die je naar links of rechts verschuift voor warm of koud water en omhoog schuift om de kraan open te zetten. De hendel is vaak heel licht te bedienen. Bovendien kun je er gemakkelijk de temperatuur van het water mee regelen.
Voor veel van deze aanpassingen in je badkamer is de hele badkamer verbouwen of aanpassen niet nodig. Sommige ingrepen zijn eenvoudig aan te brengen. Je badkamer aanpassen kan je al veel al veel comfort geven, zowel nu als later.