Tips om eenzaamheid te verminderen
Eenzaamheid is voor iedereen anders, de oplossing ervoor ook
Eenzaamheid is een groot woord. Maar we voelen ons bijna allemaal wel eens alleen of verloren. Soms omdat je daadwerkelijk weinig mensen ziet. Maar soms ook als je wel degelijk mensen ziet, maar gewoon niemand hebt met wie je echt kunt delen wat je op je hart hebt. Mensen voelen zich ook alleen of eenzaam om verschillende redenen. Vandaar dat er ook niet één passende oplossing is voor iedereen. De één knapt op van het wekelijkse buurtbakkie in het wijkcentrum of van de inloop bij WonenPlus. Terwijl de ander er veel meer aan heeft om bijvoorbeeld zelf actief te worden door te bellen met eenzame inwoners, als vrijwilliger van het Belteam.
Hieronder vind je wat tips die je op weg kunnen helpen om eenzaamheid te doorbreken.
Contacten
- Wie zie je al een tijdje niet of minder? Misschien kun je wel iemand bellen of mailen.
- Met wie zou je het contact willen verdiepen? Praat over wat je de laatste tijd bezighoudt en vraag de ander er ook naar.
- Heb je kinderen? Praat dan eens wat langer met ouders van hun vriendjes en vriendinnetjes. De vriendenkring van jullie kinderen heb alvast gemeen. Of wordt vrijwilliger bij de school van je kinderen.
- Vraag hulp! Mensen doen vaak graag iets voor een ander, zeker als het niet te groot is.
- Kun je een ander helpen? Wordt oppas van kinderen of huisdieren of help je buren klussen. Vraag ook zelf om hulp bij kleine dingen. Veel mensen willen graag even helpen.
- Heb je een hond? Maak een gezellig praatje met andere hondenbezitters.
- Bedenk onderwerpen voor een gesprek. Oefen eventueel die simpele gesprekken van tevoren. Daarna lopen korte gesprekken in het echt makkelijker. Over koetjes en kalfjes praten kan een eerste stap zijn tot vaker contact.
Informatie
- Het kan al helpen meer te weten over eenzaamheid om het een plek te kunnen geven. Op de website eenzaam.nl vind je ervaringsverhalen, informatie en activiteiten om eenzaamheid te doorbreken.
- Je kunt ook contact opnemen met een telefonische hulplijn of een chat. Hier kun je gewoon eens je hart luchten en vind je een luisterend oor.
- Zoek in de gemeentegids of op internet naar verenigingen op jouw interessegebied. Bel om te vragen of je bij wijze van kennismaking naar een open dag kan komen of een dagje mee kan kijken.
Vrijwilligerswerk
- Ga vrijwilligerswerk doen: bijvoorbeeld in de buurt, bij de sportclub, op de school van je kinderen, bij de bewonersvereniging, jouw kerk of een natuurorganisatie. Je helpt niet alleen een ander, maar ook jezelf. Doordat je jezelf nuttig voelt, voel je je minder eenzaam.
- Er zijn ook verschillende maatjesprojecten, waardoor je regelmatig ontmoetingen met bijvoorbeeld een oudere of ernstig zieke hebt.
Activiteiten
- In veel gemeenten organiseren organisaties activiteiten voor mensen die andere mensen willen ontmoeten. Kijk wat er bij jou in de omgeving mogelijk is op de websites van deze organisaties. Denk hierbij aan lokale welzijnsorganisaties en je gemeente.
- Veel mensen ervaren herkenning in contact met lotgenoten op een bepaald gebied, bijvoorbeeld bij een patiëntenvereniging of nabestaandengroep.
- Denk eens na over een nieuwe hobby of andere bezigheid. Heb je altijd al willen leren tekenen? Kijk dan eens of je ergens een cursus kunt volgen. Of ga (vaker) wandelen of sporten in groepsverband.
Wat kun je doen in je eigen regio?
Team West-Friesland van MEE & de Wering biedt verschillende diensten en activiteiten om iets te doen aan eenzaamheid. Voor verschillende van die diensten en activiteiten zijn vrijwilligers nodig. Waar kun je zoal gebruik van maken of zelf je bijdrage aan leveren?
- Buurtbakkie: informele ontmoetingen in de buurt
- Belteam: vrijwilligers bellen inwoners die zich wel eens eenzaam voelen. Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom!
- Huisbezoeken 80-plussers: vrijwilligers brengen ouderen informatieve bezoeken om hulpbehoeften te peilen
- Kerstactie: een ludieke actie voor eenzame inwoners in de kerstperiode
- Lotgenotengroep rouw/verlies: ontmoetingen in een groep voor mensen die een naaste zijn verloren
- Café Doodgewoon: bijeenkomsten rond de laatste levensfase, met aandacht voor eenzaamheid
- WonenPlus-inloop: open bijeenkomsten voor hulpvragen en ontmoetingen
- EET en Ontmoet: eten bij een gastvrouw of gastheer, samen met andere mensen uit de buurt. Er is al een EET en Ontmoet in Hoorn en binnenkort start het ook in Drechterland. Gastadressen zijn van harte welkom
- Maatjes gezelschap: vrijwilligers onderhouden contact met mensen die eenzaam zijn. Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom
- Training eenzaamheid: nieuwsbrief en training voor vrijwilligers over eenzaamheid
Info en aanmelden
Zin om mee te doen met één van de activiteiten? Als deelnemer of vrijwilliger? Of wil je meer weten? Je kunt bellen met 088 - 0075 000 of mailen naar wonenplusextra@meewering.nl