Sluit zoekbalk
Wijkagent vertelt wat je zelf kunt doen om veilig  - Lekker Blijven Wonen
Wijkagent vertelt wat je zelf kunt doen om veilig

Wijkagent vertelt wat je zelf kunt doen om veilig te wonen

Op donderdagmiddag 11 mei is Frank Meissen, wijkagent binnenstad van de gemeente Hoorn, in het Belevingscentrum Lekker blijven Wonen om zijn kennis te delen over veilig wonen. Wat kun je bijvoorbeeld doen om te voorkomen dat je pas wordt geskimd en hoe zorg je dat je niet regelrecht in zo’n gladde babbeltruc trapt van iemand met verkeerde bedoelingen?

"Het Belevingscentrum maakt in feite deel uit van mijn wijk,” vertelt wijkagent Frank Meissen. "Ze helpen mensen om zo lang mogelijk in hun huis te kunnen blijven wonen. Toen ik er een rondleiding kreeg, zag ik ook meteen mijn meerwaarde als wijkagent. In het Belevingscentrum zie je verschillende aanpassingen en hulpmiddelen die te maken hebben met veiligheid. Denk bijvoorbeeld aan alarmeringssystemen of verlichting buiten.
Wij ervaren dagelijks dat veiligheid een belangrijk onderwerp is, vooral als mensen wat ouder worden. We krijgen bijvoorbeeld verontruste telefoontjes van buren maar ook vragen over de babbeltruc.”

Skimmen

"Oudere mensen zijn vaker slachtoffer van skimmen. Soms zijn ze wat onzeker in het gebruik van hun pas en hebben ze bijvoorbeeld de pincode op een briefje staan omdat ze hem niet onthouden. Daar maken criminelen echt misbruik van. Eerst kijken ze, bijvoorbeeld in de supermarkt, over je schouder mee om je pincode af te lezen en dan proberen ze op een andere plek je pinpas of portemonnee te pakken te krijgen.”

Wat kun je doen om dit te voorkomen?

"Eén van de belangrijkste tips is om voordat je gaat pinnen altijd goed om je heen te kijken. Zijn er mensen in de buurt die mogelijk mee kunnen kijken? En als je het niet vertrouwt, vraag hulp, liefst van het winkelpersoneel. Zorg dat je voldoende ruimte krijgt om te pinnen en scherm het apparaat goed af terwijl je de code intoetst.
En als we het dan toch over winkels hebben: laat ook nooit een kinderwagen of rollator met je spullen staan terwijl jij bijvoorbeeld iets van een hoog schap pakt. Zorg ervoor dat je je tas met portemonnee altijd bij je draagt. Die kun je echt niet onbeheerd achterlaten op je rollator of in je karretje.”

En hoe zit het met de babbeltruc?

"Ja, je hebt soms hele gladde praters aan de deur die zich voordoen als meteropnemer of iemand van een besteldienst. Soms zelfs met een sticker van het bedrijf op de jas. Laat je dan niet overbluffen en laat bij voorkeur de deur dicht voordat je zeker weet dat het goed zit. Misschien kun je even praten via een raam. Vraag om een legitimatie of bel het bedrijf dat ze vertegenwoordigen. Als het echt een medewerker is van dat bedrijf, begrijpen ze dat. Die organisaties weten ook dat dit speelt. Maar doe dus niet zomaar de deur open, want dan ben je veel te kwetsbaar. Dan zijn ze zo binnen. 
Trouwens: als je het helemaal niet vertrouwt, kun je altijd de politie bellen. We komen liever een keer voor niets dan dat we te laat zijn. Je kunt bellen met 0900 8844 of, als je echt het idee hebt dat er oplichters in de straat bezig zijn, dan bel je 112. Je kunt trouwens ook veel via internet doen. Als je ’s avonds iets meldt, heb ik het de volgende dag op mijn bureau. op www.politie.nl vind je ook heel veel waardevolle informatie over veiligheid.