Sluit zoekbalk
Wij willen alle mantelzorgers in beeld hebben - Lekker Blijven Wonen
Wij willen alle mantelzorgers in beeld hebben

“Wij willen alle mantelzorgers in beeld hebben!”

Overal in het land is vorige maand extra aandacht besteed aan de dag van de mantelzorg. Ongeveer een derde van de Nederlanders helpt, door het bieden van mantelzorg, een naaste om zo lang mogelijk in zijn of haar eigen omgeving te blijven wonen. Sonja van Elmpt, consulent mantelzorgondersteuning bij het Servicepunt Mantelzorg in Edam-Volendam, organiseerde de mantelzorgdag in deze gemeente. Zij maakte er iets bijzonders van door haar eigen ervaring met cabaret in te zetten. Zo wist zij de mantelzorgers en hun zorgvragers te raken met vier voor de gelegenheid geschreven luisterliedjes. 

Om ervoor te zorgen dat alle mantelzorgers erbij konden zijn, desgewenst met de persoon aan wie ze de zorg verlenen, organiseerde Edam-Volendam drie bijeenkomsten. Elk dagdeel één, verdeeld over de verschillende kernen in de gemeente. ’s Morgens koffie en ’s middags high tea, in beide gevallen met een cabaretoptreden. De avond was gereserveerd voor de theatervoorstelling ‘Haal me los’ van Nienke del Court. Sonja: "Sommige mantelzorgers zijn bij alle drie de bijeenkomsten geweest. Anderen hebben een keuze gemaakt.” 

 

Omdat je van iemand houdt

Samen met een vriend die het keyboard bediende, zorgde Sonja van Elmpt tijdens de bijeenkomsten voor ontroering bij de aanwezigen: "We hadden het van tevoren gehad over muziek en liedjes op maat en toen dacht ik: dat kan ik ook zelf!”Sonja schreef vier liedjes rondom het thema mantelzorg: "Het eerste liedje draaide om de vraag waarom je eigenlijk mantelzorg geeft. Dat doe je omdat je van iemand houdt!Het tweede lied ging over loslaten. Als je mantelzorg biedt, móet je wel leren om ook taken aan anderen over te dragen. En sloten af met een wat vrolijker lied dat vooral als boodschap had dat je goed voor jezelf moet zorgen. Maar met name bij het derde lied heb ik wel wat traantjes gezien. Dat ging over de relatie die verandert als je eenmaal mantelzorger bent. ‘Ik zou zo graag weer even je dochter, vader, partner, of noem maar op, willen zijn…’ (Dit lied is te beluisteren op Youtube via onderstaande link)

https://www.youtube.com/watch?v=PhceUuij12k

Servicepunt Mantelzorg

Het Servicepunt Mantelzorg Edam-Volendam wordt verzorgd door de Regionale Stichting Wonen Plus. De naam Servicepunt is overigens pas sinds kort in gebruik. Sonja: "We zijn zo’n zeven jaar geleden begonnen met het vinden van mantelzorgers in de gemeente, ook om ze de waardering van de gemeente te kunnen geven, in de vorm van het mantelzorgcompliment. Dat was een maatregel van het rijk, maar daar is de gemeente Edam-Volendam vanaf gestapt. Het is natuurlijk leuk om een mantelzorger eens per jaar tweehonderd euro te kunnen geven, maar dat was alleen bedoeld voor mensen die al langere tijd meer dan acht uur per week mantelzorg bieden. De gemeente vindt het belangrijk om juist ook de mensen in beeld te hebben die nog maar net beginnen met mantelzorg. Dan is het vaak nog niet zoveel in tijd, maar dat kan nog wel groeien. Als zij van het begin af aan weten van het Servicepunt, dan kun je dus voorkomen dat de zorg te hoog oploopt.
Wij stoppen dat geld dus liever in activiteiten om de hele doelgroep te bereiken. Vandaar dat we sinds kort Servicepunt heten. Dat klinkt minder zwaar. Mensen die mantelzorg bieden hebben vaak zelf helemaal niet het gevoel dat ze ondersteuning nodig hebben. Maar tips en iemand die meedenkt over hoe je dingen goed kunt regelen, zijn voor de meeste mantelzorgers heel welkom!”