Wel of geen videodeurbel?
En gebruik je hem meteen als beveiligingscamera?
Een deurbel met videocamera, is dat nou handig of eigenlijk nergens voor nodig? En hoe zit het met de privacy als je zomaar iedereen filmt die voor de deur staat? Dit jaar en vorig jaar testte de Consumentenbond in totaal 20 deurbellen met camera. Mét aandacht voor de privacy, maar óók voor de beveiliging van je eigen systeem via het wachtwoord dat je kiest…
We maakten er vorig jaar al een filmpje over met Nini Viëtor die zelf in het bezit is van een videodeurbel en daar erg enthousiast over is.. Als de deurbel gaat, hoor en zie je dat ook via je telefoon. Je klikt op de melding en opent zo automatisch de app die bij je videodeurbel hoort. Zo kun je meteen praten met degene die voor de deur staat. Als extra voordeel noemt Nini in het filmpje dat je het systeem ook kunt gebruiken als je niet thuis bent. Als er dan bijvoorbeeld een bezorger komt, kun je vragen of hij of zij het pakketje neerzet op een bepaalde plek.
Kosten
Dat je niet zomaar een videodeurbel moet kopen, bewijst de test van de Consumentenbond. De investering hoeft op zich niet hoog te zijn. De kosten lopen uiteen van rond de zestig tot 250 euro. Maar alleen dat al maakt dat je wilt weten of je waar krijgt voor je geld. Zo zijn er systemen met een zodanig slechte geluidskwaliteit, dat je elkaar niet of nauwelijks kunt verstaand als je het gesprek aangaat met degene die voor de deur staat. Volgens de test gaat praten met je bezoeker het beste met de deurbellen van het merk Ring. Niet alleen door de goede kwaliteit van beeld en geluid maar ook doordat de app van dit merk handig is in gebruik.
De Ubiquiti Unifi Protect G4 (ongeveer 230 euro) kwam als beste uit de test. Je wilt de naam niet uitspreken in een winkel, maar als je de bel online bestelt, hoeft dat gelukkig ook niet. Dit model videodeurbel is volgens de tekst gemakkelijk te installeren, heeft een goede beeld- en geluidskwaliteit en ook de bewegingsdetectie werkt goed. Je moet als gebruiker wel een extra kastje kopen om de beelden op te slaan die 24 uur per dag worden opgenomen.
Beste koop
De beste koop volgens de Consumentenbond is meteen ook een stuk goedkoper (rond de zestig euro). Dat is de Ring Video Doorbell Wired. Een bel die je kunt aansluiten op de bestaande deurbelbedrading. Je moet alleen wel genoegen nemen met een iets lagere kwaliteit van geluid- en beeld.
Uiteraard is het de moeite waard ook de testresultaten van alle andere 18 deurbellen te bestuderen, zoals onder meer de Google Nest Doorbell en de Foscam VD1.
Beveiliging
Wie de videodeurbel meteen ook wil gebruiken als beveiligingscamera, moet weer op andere dingen letten. De beeldkwaliteit is dan extra belangrijk, je moet de videobeelden kunnen opnemen en een melding krijgen via je telefoon als er iets aan de hand is.
Het filmen van mensen op de openbare weg mag overigens niet zomaar. De Consumentenbond raadt dan ook aan om voor het installeren van de camera onder meer goede afspraken te maken met buren.
Wachtwoord
Met name bij de test van dit jaar, komt naar voren dat het bij verschillende systemen nog mogelijk is te kiezen voor een te eenvoudig wachtwoord bij het aanmaken van een account. Wachtwoorden van bijvoorbeeld acht kleine letters zijn gemakkelijk te achterhalen voor mensen die daarop uit zijn. En niet alle systemen geven het aan of het gekozen wachtwoord wel veilig is.
Lees de test op de site van de Consumentenbond.