Sluit zoekbalk
Vrijwilliger Co Zuiderent helpt mensen - Lekker Blijven Wonen
Vrijwilliger Co Zuiderent helpt mensen

Vrijwilliger Co Zuiderent helpt mensen lekker te blijven wonen

"Na die lezing waren de hulpmiddelen in de bouwmarkt uitverkocht”

Na een lezing over veilig en comfortabel wonen, die Co Zuiderent verzorgde in De Weere, waren de handige hulpmiddelen in de plaatselijke bouwmarkten meteen uitverkocht. De Spanbroeker die tien jaar geleden met vervroegd pensioen ging na een werkzaam leven in de bouw, is goud waard als het gaat om de bewustwording onder inwoners over het zo lang mogelijk lekker in je huis kunnen blijven wonen: "Ik zoek nog een maatje met wie ik het samen kan doen!”

In 2014 was de toen 69-jarige Co Zuiderent mede-organisator van een beurs in het gemeentehuis van Opmeer met als thema Veilig en comfortabel wonen. Zuiderent: "Ik zat toen in de seniorenraad en het fenomeen ‘langer thuis blijven wonen’ kwam voorbij. Het boeide me meteen enorm, vooral ook omdat ik zelf uit de bouwwereld kom. Ik kan dus ook heel praktisch meedenken.”

"Ik ben er een voorstander van om ook meteen te laten zien wat je vertelt. Daarom ben ik ook zo blij met die technologiehuisjes. Die opvouwbare houten kistjes, met allerlei voorbeelden van eenvoudige hulpmiddelen voor in huis. Het huisje is in onze gemeente te zien in wijksteunpunt de Lindehof in Hoogwoud maar het werkt beter als iemand erover vertelt. Daarom besloot ik om ermee de boer op te gaan en lezingen te geven. De eerste was in De Weere. Nog diezelfde week waren verschillende van de gedemonstreerde hulpmiddelen in de plaatselijke bouwmarkten uitverkocht. De digitale deurspion bijvoorbeeld, en de oplaadbare zaklamp. Het ging als een speer! Het is dus wel belangrijk dat je bij je demonstratie ook kunt vertellen waar je bepaalde dingen kunt kopen en wat ze ongeveer kosten.”

Advies aan huis

Via de vrijwilligersorganisatie Raad & Daad geeft Co tegenwoordig ook advies aan huis over de mogelijkheden om zo lang mogelijk in je huis te kunnen blijven wonen: "En als het nodig is, doe ik ook klusjes.”

Welke adviezen geef je zoal tijdens de huisbezoeken?

"Nou, ik ben zelf helemaal gek van die digitale deurspion, waarbij je dus kunt zien wie er voor de deur staat. Zeker tegenwoordig, is dat voor de veiligheid heel verstandig. Ook die postopvangbak vind ik een leuk ding, die raad ik ook vaak aan. En ik wijs mensen natuurlijk altijd op de website lekkerblijvenwonen.nl. Datzelfde doet Raad & Daad ook. In alle communicatie wordt de site genoemd. Daarnaast hebben we enkele jaren geleden samen met de gemeente een brochure gemaakt waarin heel veel wordt uitgelegd in woord en beeld. Ik vond het toen belangrijk dat er zoiets kwam en mensen zijn er nog steeds heel blij mee.”

Zo te horen, heb je het er behoorlijk druk mee?

"Ja, dat klopt! Daarom zoek ik nog een maatje, zodat we de taken een beetje kunnen verdelen.”

Heb je zelf al iets gedaan om zo lang mogelijk samen met je vrouw in je huis in Spanbroek te kunnen blijven?

"Ja zeker! Ik heb een lichtspoor naar het toilet. Als ik het bed uitstap, gaat er meteen een lichtje aan en we hebben een aantal jaren geleden de badkamer verbouwd, zodat we niet meer in bad hoeven te douchen. Overigens verbaast het me dat er altijd mensen zijn die zeggen: ‘van mij hoeft het niet hoor, we zien he wel als het zover is.’ Ook mensen die dik in de tachtig zijn! Je weet nooit hoe het loopt. Toen ik vorig jaar een nieuwe knie kreeg, was ik bijzonder blij dat onze badkamer al was aangepast!”

Organisaties die Co Zuiderent willen uitnodigen voor een lezing rondom het technologiehuisje, kunnen contact opnemen met Raad & Daad, via tel. 06-33055950. Ook als je als vrijwilliger Co Zuiderent wilt helpen bij zijn werk, kun je bellen naar dit nummer.