Technologiehuisjes op tournee door gemeenten
Bijschrift grote foto bovenaan: Josephine Dries van GeneratieThuis legt op de achtergrond de laatste hand aan één van de technologiehuisjes.
Er zijn een heleboel relatief eenvoudige hulpmiddelen die het je een stuk gemakkelijker maken om gewoon lekker te blijven wonen waar je woont. Ook als je belemmerd wordt door ziekte of beperkingen bij het ouder worden. Maar hoe krijg je nu een goed en duidelijk overzicht van de mogelijkheden? Zeven West-Friese gemeenten gaven GeneratieThuis de opdracht om mobiele ‘technologiehuisjes’ te ontwikkelen waarin een groot aantal maatregelen wordt gedemonstreerd. Deze ‘huisjes’ gaan de komende maanden op tournee door de gemeenten.
Het is eigenlijk een kist in de vorm van een huisje. Als je de kist openklapt, zie je een heel scala aan toepassingen voor in huis: een solar buitenlamp, een stekkeruitwerper, verlichting met afstandsbediening, een mobiel alarm, een telefoonversterker met flitslamp, speciale verlichting om ’s nachts het toilet te vinden, een sprekende alarmklok, een digitale deurspion, een deurbel met flitslamp en een postopvangbak zodat je niet hoeft te bukken om de post op te rapen. Verder een rookmelder én een koolmonoxidemelder (ook met de moderne verwarmingsketels nog steeds noodzakelijk), een oplaadbare led zaklamp en natuurlijk de tablet waarmee je, behalve beeldbellen, ook een heleboel apparatuur in huis kunt bedienen.
Creatieve oplossingen
"Wij hadden een minihuisje gemaakt waarin we dit soort toepassingen konden demonstreren,” vertelt Josephine Dries van GeneratieThuis, een bedrijf dat creatieve oplossingen bedenkt rondom ouder worden. "In gesprek met deze nieuwe opdrachtgever kwamen we tot de conclusie dat een kleinere versie ook handig zou zijn.” Het resultaat is een ‘huisje’ dat precies past op de achterbank van een gemiddelde personenauto. Hij kan zo mee naar een informatieavond voor belangstellenden. En daar is het technologiehuisje ook voor bedoeld. Het moet op zoveel mogelijk plekken, bij zoveel mogelijk mensen onder de aandacht gebracht kunnen worden.
Deelnemende gemeenten
De technologiehuisjes zijn inmiddels in het bezit van de gemeenten Edam/Volendam, Hoorn, Opmeer, Stedebroec, Enkhuizen en Drechterland. Per gemeente zullen de huisjes, mét een toelichting op de mogelijkheden, gepresenteerd worden tijdens bijvoorbeeld mantelzorgbijeenkomsten of in de bibliotheek.
Houd deFacebookpagina Lekker blijven wonen in de gaten om te zien waar en wanneer het ‘technologiehuisje’ bij jou in de buurt komt. Op deze pagina zijn ook filmpjes te zien over de verschillende toepassingen die in de ‘huisjes’ worden getoond.