Sluit zoekbalk
Steeds meer gecertificeerde installateurs - Lekker Blijven Wonen
Steeds meer gecertificeerde installateurs

Yvo de Ruijg is specialist in toekomstgericht wonen

Yvo de RuijgWilt u iets laten doen in huis? En weet u nu al dat u hier zo lang mogelijk wilt blijven wonen? Kies dan voor een installatiebedrijf dat gecertificeerd is op dit gebied. Zo’n 25 bedrijven in Nederland lieten inmiddels hun werknemers scholen tot specialisten voor deskundig advies om zo lang mogelijk in je eigen huis te blijven wonen. Comfortinstallateur Yvo de Ruijg uit Oosthuizen was één van de eersten. Zijn bedrijf heet nu dan ook Toekomstgericht Wonen. “Dit moet je roeping zijn!”

 Comfortinstallateurs zijn aangesloten bij de brancheorganisatie Uneto-vni en beschikken over de KvINL-erkenning Langer Zelfstandig Thuis Wonen.  “De brancheorganisatie bood ons een aantal jaren geleden deze opleiding aan en ik was meteen geïnteresseerd.” vertelt Yvo de Ruijg. “Er is ook steeds meer vraag naar, maar ik merkte wel dat er nog een knop om moest bij de consument. Kijk, iedereen wordt ouder, maar de meeste mensen zijn daar niet mee bezig. Toch is het verstandig je ook op deze levensfase voor te bereiden. Als je jong bent, pas je je huis aan omdat er kinderen komen. Gaan ze de deur uit, dan pas je het opnieuw aan naar je eigen wensen. Dat vindt iedereen logisch. Maar eigenlijk is het net zo logisch om als je rond de 65 bent nog eens opnieuw te kijken wat je kunt doen om je huis zo comfortabel mogelijk te maken. Juist ook met het oog op de toekomst.”

Verlichting bijvoorbeeld

“Je leeft zoveel gemakkelijker in een huis dat op alle fronten comfortabel is. Als je alleen al kijkt naar verlichting, bijvoorbeeld. Veel mensen schenken daar weinig aandacht aan. Vooral mensen op leeftijd zijn vaak dol op ‘flame lampen’. Hoe minder licht hoe gezelliger. Maar je ziet echt veel beter en scherper bij goede heldere verlichting. Ga maar na: Daglicht is ongeveer 7000 lux en op een zonnige dag zelfs 20.000. Als je dan naar binnen gaat en je stapt over naar 1500, dan is dat een megagroot verschil! Met een goed lichtplan voor in huis kun je veel ongelukken voorkomen.”

Waar kan zo’n lichtplan uit bestaan?

“Wat je tegenwoordig veel ziet zijn verlichte traptredes. Dat scheelt enorm in de veiligheid. Je kunt ook kiezen voor lampjes die aan springen als je de trap op of afloopt. Dan hoef je dus niet het grote licht aan te doen waarmee je misschien je partner wakker maakt. Je kunt zelfs een heel lichtspoor maken vanuit je bed naar de badkamer. Met lampjes op voethoogte die reageren op jouw beweging.

We kijken ook naar de verlichting in de keuken. Kun je alles goed zien als je aan het koken bent? Je hebt tegenwoordig heel mooie ledstrips die je onder de bovenkastjes kunt bevestigen. Die geven veel meer licht dan die lamp aan het plafond.

Ook buitenverlichting is belangrijk. Zorg dat je ’s avonds het pad door je tuin naar de voordeur goed kunt zien. En denk ook om goede verlichting in de schuur. Als je iets moet zoeken en je kunt het niet goed zien, ligt het gevaar op de loer.”

Je moet het blijven redden

“Mensen denken heel lang: ‘ik red het nog wel zo’. En dat klopt ook vaak, maar het punt is, je moet het ook blíjven redden. Tot op hoge leeftijd. Vaak ga je toch minder scherp zien. En sowieso wordt het risico op vallen groter. Maar gelukkig kun je er dus zelf heel veel aan doen om ervoor te zorgen dat je alle dingen lekker en gemakkelijk kunt blijven doen.”

“Als wij door een gemeente worden ingeschakeld voor bijvoorbeeld een traplift, of een andere aanpassing die vergoed wordt door de Wmo, dan gaan we altijd met de mensen in gesprek. Het is leuk dat de gemeente een steentje bijdraagt, maar wat kun je daarnaast zelf doen om het jezelf zo comfortabel mogelijk te maken? Dat gaat dan echt niet alleen om dingen die wij voor de mensen kunnen doen. Soms zijn het dingen die je gemakkelijk kunt laten doen door vrijwilligers. En dan verwijzen we graag door naar een vrijwilligersorganisatie in de buurt.”

Kunnen mensen ook bij jullie aankloppen met een advies van de Lekker Blijven Wonen test?

“Ja, uiteraard. Dat is een goed idee!”

Heeft deze specialisatie je werk veranderd?

Ja, zeker, ik vind dit erg leuk om te doen. Het moet wel je roeping zijn, want je komt in veel verschillende en soms ook lastige situaties. Je krijgt te maken met mensen met dementie of andere langdurige ziekten en ook mensen die terminaal zijn. Daar moet je wel mee om kunnen gaan. Ook eenzaamheid komen we vaak tegen. Daarom maak je ook altijd even tijd voor een praatje. En dan is het dus mooi als we mensen ook in contact kunnen brengen met vrijwilligersorganisaties. Want dat vergroot ook weer hun netwerk.”

Zie voor meer informatie de website of vind meer gecertificeerde installateurs.