Voor ingewikkelde medische vragen
Specialist ouderengeneeskunde ondersteunt via huisarts
Weleens gehoord van een ‘specialist ouderengeneeskunde’? Voorheen was dit de zogenoemde verpleeghuisarts. Maar deze specialisten houden zich allang niet meer alleen bezig met de gezondheid van mensen in verpleeghuizen. Ze zijn steeds vaker actief betrokken bij medische vraagstukken van mensen die zo lang mogelijk in hun eigen huis willen blijven. En het mooie is: elke huisarts kan bij ingewikkelde medische vragen een beroep doen op een specialist ouderengeneeskunde.
Vaak gaat het om situaties waarin meerdere medische vraagstukken spelen. Als er bijvoorbeeld een combinatie is van verschillende ziekten en aandoeningen. De specialist ouderengeneeskunde kan dan bijvoorbeeld beoordelen wat als eerste behandeld moet worden en op welke manier. Daarbij houdt de specialist nauw contact met de familie en eventuele mantelzorgers. Doel is altijd om de kwaliteit van leven van mensen zo hoog mogelijk te houden. Ook diagnoses worden gesteld door de specialist ouderengeneeskunde.
Zoals bijvoorbeeld bij een vermoeden van dementie. Kyra Keim, specialist ouderengeneeskunde bij Omring: “Ik krijg bijvoorbeeld een vraag van iemand die nog thuis woont, samen met haar man. Ze merkt dat haar man erg vergeetachtig wordt en maakt zich daar zorgen over. In zo’n geval kan ik samen met de huisarts of de wijkverpleegkundige de situatie in kaart brengen en kijken of er sprake is van dementie. Vervolgens kunnen we ook samen kijken of er eventueel extra zorg nodig is om thuis te kunnen blijven wonen.”
Wat is een andere vraag die veel voorkomt?
“Slik ik niet teveel pillen’? Die vraag krijg ik regelmatig, zowel van mensen op leeftijd zelf als van hun bezorgde kinderen. Ik kan dan samen met de betrokkenen het medicijnengebruik onder de loep nemen. En vervolgens kan ik contact opnemen met een behandelend medisch specialist om te overleggen of bepaalde medicijnen misschien afgebouwd kunnen worden.”
“Wat ook regelmatig voorkomt is dat kinderen van mensen die op hoge leeftijd kanker krijgen, zich afvragen of zo’n zware chemokuur nog wel zin heeft. Dan kunnen we in het bijzijn van de betrokkenen in gesprek gaan over de wensen. Al staan dit soort activiteiten nu op een laag pitje omdat we vanwege de coronacrisis niet op huisbezoek kunnen.”
Heeft de coronacrisis nog in meer opzichten invloed op je werk?
“Jazeker! Ik ben nu vooral bezig met dilemma’s rondom corona. Moeten geplande opnames in het verpleeghuis wel of niet doorgaan, bijvoorbeeld. En hoe zit dat met spoedopnames?
Zo is er wel iets minder ruimte op dit moment voor de mensen die thuis wonen. Maar, wat al vaker gezegd wordt: mensen moeten zich vooral niet inhouden. Als je je zorgen maakt, moet je altijd aan de bel trekken. Niet zelf je eigen dokter spelen, daar heb je de huisarts voor.
We hebben als specialisten zeker wel overleg met de huisartsen en we komen in actie als het nodig is. Zo heb ik zojuist nog een telefoongesprek gehad met iemand die zich zorgen maakte over zijn moeder die in de kwetsbare groep valt.
Dus schroom niet en bel met de huisarts of de wijkverpleegkundige. Die weten als het nodig is de weg naar de specialist ouderengeneeskunde te vinden.”
Specialisten ouderengeneeskunde zijn te vinden bij onder meer Omring, Geriant Kop van Noord-Holland en de Zorgcirkel (Edam-Volendam). Hun specialisme kan ingeschakeld worden via de huisarts of de wijkverpleegkundige.