Robot, vermomd als rollator
LEA is eigenlijk een robot in de vorm van een superrollator. Ze corrigeert je houding, ze helpt je herinneren aan het innemen van je medicijnen en ze kan zelfs met je dansen. Kortom een prima hulp om lekker te kunnen blijven wonen!
LEA is bedacht door Maja Rudinac, uitvindster en mede-oprichter van het bedrijf Robot Care Systems. Rudinac gelooft heilig in robotica en bouwt al meer dan tien jaar zorgrobots. Met LEA (een afkorting voor Lean Empowering Assistant) won ze twee jaar geleden de Herman Wijffels Innovatieprijs. Inmiddels is LEA landelijk nieuws en zijn steeds meer zorgpartijen geïnteresseerd.
Dansen met LEA
LEA is een futuristisch vormgegeven rollator, voorzien van slimme technologie én een tablet voor de bediening. LEA kan je helpen om bijvoorbeeld vallen te voorkomen, door aan te geven wanneer en hoe de gebruiker zijn of haar houding moet aanpassen. LEA kan je helpen herinneren wanneer je je medicijnen moet innemen of wanneer je een afspraak hebt. LEA kan met je dansen op voorgeprogrammeerde muziek maar ze kan je ook helpen revalideren als je bijvoorbeeld net uit het ziekenhuis komt.
De slimme robot wordt op dit moment al in verschillende verzorgingshuizen getest. Ook Univé heeft interesse om proef te draaien met de robot, maar dan vooral voor mensen die zo lang mogelijk in hun eigen huis willen blijven wonen: "Wij zijn steeds op zoek naar mogelijkheden om mensen hierbij te helpen,” vertelt Anqelique Holtman, propositiemanager Zorg bij Univé Verzekeringen. "En LEA kan hier een belangrijke bijdrage aan leveren. Ik heb de robot in gebruik gezien en ben erg onder de indruk. Ze helpt je met je dagelijkse dingen, maar houdt ook in de gaten of je bijvoorbeeld voldoende beweegt. Er zitten sensoren in die het signaleren als je valt en als ze opgeladen moet worden, gaat LEA vanzelf naar haar oplaadstation.”
Ferrari
De tablet kun je vullen met alle gewenste informatie. Voor de huisarts bijvoorbeeld, de specialist of de mantelzorger. Maar je kunt er ook gewoon alles mee doen wat je met een normale tablet kan. Angelique Holtman: "Ik denk niet dat ik overdrijf als ik zeg dat LEA de Ferrari is onder de rollators.
Wij zouden de komende tijd LEA graag willen testen voor twee doeleinden: de mogelijkheden die de robot biedt om langer thuis te blijven wonen, maar ook hoe LEA kan helpen om ziekenhuisopnames te verkorten. Met een revalidatieprogramma op maat kun je thuis meteen met LEA aan de slag. Dat willen we graag testen in samenwerking met professionele zorgverleners.
Door het inzetten van zoiets als LEA help je mensen op een prettige manier om langer zelfstandig te kunnen functioneren en zelf de regie te houden. En daar gaat het toch om? Het leven een beetje makkelijker maken voor de mensen!”