Sluit zoekbalk
Personenalarmering met GPS - Lekker Blijven Wonen
Personenalarmering met GPS

Personenalarmering met GPS

Personenalarmering is eigenlijk geen prettig woord. Het klinkt ook veel alarmerender dan het in wezen is. In feite gaat het om een middel dat zowel de gebruiker als de familie geruststelt. Er zijn steeds meer mogelijkheden om ervoor te zorgen dat hulp van een naaste altijd binnen handbereik is. Denk bijvoorbeeld aan een hip vormgegeven horloge dat na één druk op de knop contact legt met een familielid en desgewenst meteen aangeeft waar je bent.

Een echtpaar dat inmiddels de negentig gepasseerd is, doet een test met de Ana Bell. Dat is één van de systemen die op dit moment op de markt zijn, die ervoor zorgen dat hulp van een naaste altijd bij de hand is. Samen met de systemen Zembro en Wuzzi Alert wordt Ana Bell op dit moment geprobeerd door een aantal inwoners van Hoorn en omgeving, met ondersteuning vanuit het Belevingscentrum.

De vrouw van dit echtpaar is al een paar keer gevallen en voelt zich sindsdien wat onzeker als ze alleen op stap is. Sinds ze het horloge van Anna Bell draagt, waarmee ze direct contact kan leggen met haar man, voelt ze zich al een stuk veiliger. Haar echtgenoot is inmiddels regelmatig te vinden in het Belevingscentrum in Hoorn om de vrijwilligers deelgenoot te maken van hun ervaringen.

Het echtpaar is erg enthousiast over het systeem dat zij gebruiken. En dankzij het feit dat meneer alle vragen en alle hobbels en bobbels meteen meldt bij het Belevingscentrum van de gemeente Hoorn, kan de leverancier het product én de informatie nog beter gaan afstemmen op de gebruiker. Ook de reacties en ervaringen van de gebruikers van andere systemen worden gemeld aan de leveranciers, die daar weer hun voordeel mee kunnen doen.

Verschillende systemen verschillende voordelen

De drie ‘alarmerings’-systemen die op dit moment met ondersteuning van het Belevingscentrum worden geprobeerd, hebben alle drie zo hun eigen voordelen en mogelijkheden. Het hangt van de vraag en de situatie af welk systeem het meest passend is. Wat het echtpaar uit het voorbeeld prettig vindt aan de Ana Bell, is dat je als mantelzorger altijd kunt zien waar de drager van het horloge zich bevindt. Je kunt zelfs op afstand meeluisteren om te horen of alles nog oké is. Iemand die dat niet wil vanwege de privacy, kiest eerder voor de Zembro. Met dat systeem krijgt de mantelzorger of een ander familielid pas de locatie door als de drager van de polsband actief een alarmberichtje stuurt. Wat overigens kan met één druk op de knop. Een ander voordeel van de Zembro is dat je ermee kunt zwemmen. En ook de Wuzzi Alert heeft zo zijn eigen voordelen en mogelijkheden.

En naast de drie genoemde systemen met GPS zijn er nog verschillende andere mogelijkheden met ook elk hun eigen voordelen.

Ook als het gaat om aanschaf en huur en de frequentie waarmee je moet opladen, zijn de onderlinge verschillen groot. Het is daarom raadzaam om je eerst goed in de verschillende systemen te verdiepen voordat je een keuze maakt. De vrijwilligers van het Belevingscentrum in Hoorn [link naar pagina Belevingscentrum] kunnen de verschillende systemen demonstreren en beantwoorden met plezier alle vragen.

Inwoners van Hoorn die na het lezen van dit artikel graag zelf een systeem met gps willen proberen, kunnen nog in aanmerking komen voor deelname aan het project Vitaal Thuis, ter ontwikkeling van een keuzewijzer. Stuur voor meer informatie een e-mail naar menke.strijbis@thuissignaal.nl