Joop Piersma volgde In Balans training relatief jong
“Ik doe de oefeningen nog steeds elke dag”
Niet met een volle wasmand de trap af, maar je was in een big shopper doen, zodat je je hand aan de leuning kunt houden. ’s Avonds op de bank een balletje onder je voeten rollen en eerst naar voren buigen voordat je weer van die bank opstaat. De 65-jarige Joop Piersma uit Zwaagdijk brengt dagelijks in de praktijk wat hij leerde tijdens de training In Balans bij Omring. En hij kan deze training om vallen te voorkomen aan iedereen aanraden: “Wacht niet tot alles verstijfd is en vast zit! Je kunt dit beter zo jong mogelijk doen!”
“Ik kwam het tegen in een artikel in het weekblad en heb me meteen opgegeven", vertelt Joop over de training In Balans. “Niet dat ik klachten had, ik had alleen soms last van mijn enkel, omdat ik ooit mijn voet gebroken heb. Maar die training gaf me gewoon een goed gevoel. En daarna kon ik echt verschil merken. Ik doe de oefeningen nog steeds elke dag.”
Bewust
“Ik ben 65 en werk als privé chauffeur. Ook na mijn pensioen wil ik nog deels blijven werken om een beetje actief te blijven. Ik ben de laatste tijd wel meer bewust bezig met die dingen. Mijn vrouw is zeven jaar geleden overleden. En met mijn werk als chauffeur, kom je eigenlijk nergens. Als ik dan straks minder ga werken, wil ik niet achter de geraniums zitten. Dus ik ben ook lid geworden van een herenclub. En ik merk meteen dat ik meer bekenden tegenkom. Als ik nu door het dorp loop, is het de hele tijd tuut, tuut, tuut! Dat geeft me weer energie en op die manier ben ik ook aan die cursus In Balans begonnen.”
Wat heb je zoal geleerd?
“Nou, dat je bijvoorbeeld niet met een volle wasmand de trap af moet gaan. Doe de was liever in een big shopper, dan kun je je andere hand aan de leuning houden. En goeie verlichting bij de trap natuurlijk, dat is ook belangrijk. Als je ouder wordt, word je ook sneller duizelig. En daar moet je rekening mee houden als je ’s morgens opstaat. Dat moet je niet te haastig doen. Gewoon eerst rustig op de rand van je bed gaan zitten en dan pas overeind komen.
Maar je krijgt ook voedingstips. Dan vragen ze wat je zoal eet, en als ze dan zien dat je iets tekort komt, krijg je tips. Tegen mij zeiden ze bijvoorbeeld dat ik beter skyr kon eten dan yoghurt, want daar zitten meer eiwitten in. Dat is belangrijk voor sterke botten. En die oefeningen natuurlijk…”
Kun je daar een paar voorbeelden van geven?
“Nou, bijvoorbeeld met zo’n balletje rollen onder je voeten. Dat kun je heel goed doen als je ’s avonds op de bank zit. En op de zijkanten van je voeten gaan staan, om beurten de binnenkant en de buitenkant. Maar ook opletten hoe je opstaat, vanuit de stoel of de bank. Dat je eerst je lichaam naar voren buigt. Dan gaat het veel makkelijker, zonder je handen te gebruiken. Je gebruikt je bovenlichaam dan als een soort hefboom. Dat doe ik nu eigenlijk altijd zo, het is een gewoonte geworden. En het gaat gewoon meer vanzelf.”
Aanrader
“Ik kan deze training echt iedereen aanraden. Je hoeft er echt niet voor in het bejaardentehuis te zitten. Sterker nog, je kunt er beter vroeg mee beginnen dan dat je wacht tot alles verstijfd is en vast zit. Ik vind sowieso dat het belangrijk is om je lichaam een beetje soepel te houden. Ik wandel bijvoorbeeld ook veel met de hond. En pas heb ik iets gelezen over sportief wandelen. Dat heb ik meteen apart gelegd, want daar heb ik straks ook de tijd voor.”