Sluit zoekbalk
Informatieavonden en digitaal loket rondom Lekker Blijven Wonen - Lekker Blijven Wonen
Informatieavonden en digitaal loket rondom Lekker Blijven Wonen

Informatieavonden en digitaal loket rondom Lekker blijven wonen

Zo lang mogelijk lekker in je eigen huis blijven wonen, dat wil eigenlijk iedereen. En dat sluit aan bij het streven van de rijksoverheid om mensen zo lang mogelijk de eigen verantwoordelijkheid en regie over hun leven te laten houden. Maar hoe doe je dat in de praktijk? Gemeenten pakken steeds meer de verantwoordelijkheid op om inwoners goed te informeren. In West-Friesland staat de komende tijd een aantal informatieavonden op het programma en de gemeente Hoorn startte een proef met een digitaal loket via lekkerblijvenwonen.nl.

De website lekkerblijvenwonen.nl geeft informatie over wat je zoal kunt doen om zo lang mogelijk lekker in je eigen huis te kunnen blijven wonen. De site biedt ook een online test die binnen 10 minuten een advies op maat oplevert voor mogelijke ingrepen in huis. Naast de algemene informatiepagina’s, hebben gemeenten die zich aansluiten elk een aantal eigen pagina’s.

Digitaal loket
De gemeente Hoorn is onlangs, bij wijze van proef, op haar eigen deel van de site gestart met een digitaal loket. Bezoekers van de site kunnen via een digitaal formulier vragen stellen over hun specifieke situatie. Ze krijgen dan binnen vijf werkdagen antwoord. Daarnaast kunnen ze tijdens kantooruren ook bellen naar het loket. Een deskundige op het gebied van ‘langer zelfstandig wonen’ denkt dan gratis met de beller mee. Dit kan bijvoorbeeld als aanvulling op het advies dat verkregen is via de online test.

De proef zal enkele maanden duren. Bij succes kan de gemeente Hoorn een vervolg geven aan dit loket. En uiteraard kunnen ook andere gemeenten van de loketmogelijkheid gebruik maken. Het digitale loket is voor bezoekers bereikbaar via lekkerblijvenwonen.nl (kies voor gemeente Hoorn). Wie meer wil weten over de mogelijkheden van het digitale loket, kan een e-mail sturen naar info@lekkerblijvenwonen.nl

Informatieavonden
De komende maanden verzorgen de gemeenten in West-Friesland een aantal informatieavonden met als thema Lekker blijven wonen. Het is een vervolg op de avonden die vorig jaar werden gehouden en waarbij de nadruk lag op duurzaam wonen. Bezoekers van deze avonden gaven aan graag een verdieping te willen op dit specifieke onderwerp en daar geven de gemeenten in West-Friesland gehoor aan.

Bouwkundige aspecten
Vanaf februari worden de avonden gehouden in alle gemeenten in West-Friesland. Elke avond start met een bouwkundig onderdeel, dat ook nu verzorgd zal worden door Maurice Boomstra, bouwkundige bij het Duurzaam Bouwloket: "Het gaat ons vooral om het creëren van bewustwording. Wat we nu nog wel eens horen is dat mensen hun huis willen aanpassen terwijl ze net tien jaar geleden een nieuwe keuken hebben laten plaatsen. Het zou eigen logisch moeten worden om bij elke verbouwing in huis dat aspect van het langer blijven wonen meteen mee te nemen.

Stel dat je nu de badkamer verbouwt en twee wastafels plaatst… dan moet je die er over tien jaar misschien weer uit halen omdat je te weinig bewegingsruimte hebt.”

"Wij laten tijdens de avond allerlei voorbeelden de revue passeren. Van drempels verwijderen en laden in keukenkastjes tot en met de inrichting van de tuin.

We geven inzicht in wat toegankelijker, makkelijker en veiliger kan. Zo heb je automatische raamopeners voor als je niet meer bij de bovenlichtjes kunt en er zijn ook heel handige postopvangers. Nu stap je misschien elke dag over de post en moet je bukken om die op te rapen, maar dat hoeft met zo’n opvanger dus niet meer.”

Huistechnologie
Naast de bouwkundige aspecten, worden ook de technologische mogelijkheden belicht. Hiervoor zijn de mensen van Expeditie Slim thuis en Thuissignaal aanwezig. Marianne Schenderling van Expeditie Slim Thuis: "Wij laten mensen zien hoe je je huis zo slim mogelijk kunt inrichten. Mét voorbeelden van slimme toepassingen en apparaten. Want we willen graag dat mensen het gemak van de toepassingen tijdens de bijeenkomst zelf kunnen ervaren.

Zo hebben veel mensen wel gehoord van bewegingssensoren, maar als je ziet hoe het werkt, gaat het meer leven. Stel dat je je als kind zorgen maakt over je vader of moeder die alleen woont, omdat hij of zij bijvoorbeeld een beetje vergeetachtig wordt. Dan kunnen de bewegingssensoren ervoor zorgen dat het wordt opgemerkt als iemand gevallen is en op de grond ligt. Of dat de koelkastdeur al te lang niet is open gegaan. Dat kan er immers op wijzen dat iemand al langere tijd niets gegeten heeft. Daar kan een contactpersoon dan een melding van krijgen. Je ziet dus niet wat iemand doet, de privacy blijft gewaarborgd, maar je krijgt wel een melding als teveel wordt afgeweken van de vertrouwde bewegingen.”

"Onze belangrijkste boodschap is: die technologie die is er, dus maak er gebruik van waar nodig en pas het aan op je eigen situatie. Het is vaak helemaal niet moeilijk om het in je eigen huis te integreren. En ik merk dat mensen het ook steeds logischer vinden om zelf die verantwoordelijkheid op te pakken en niet meer te verwachten dat de gemeente het wel doet. Voor een stekkerdoos ga je ook naar de bouwmarkt, dus waarom niet voor een slim stopcontact?”

Data
Houd voor data over de informatieavonden onze Facebookpagina in de gaten:Facebook.com/LekkerBlijvenWonen