Sluit zoekbalk
Gratis onafhankelijke cliëntondersteuning - Lekker Blijven Wonen
Gratis onafhankelijke cliëntondersteuning

Gratis onafhankelijke cliëntondersteuning nog te onbekend

Ook voor lekker blijven wonen

De zoektocht naar oplossingen voor als je bijvoorbeeld zo lang mogelijk in je eigen huis wilt blijven wonen, kan soms ingewikkeld zijn. Maar waarom moeilijk doen als het makkelijk kan? Als je gratis een onafhankelijke cliëntondersteuner kunt inschakelen? Nog te weinig mensen kennen deze mogelijkheid die elk gemeente aan haar inwoners biedt.

De gratis en onafhankelijke cliëntondersteuning die elke gemeente biedt, is bedoeld om inwoners te ondersteunen bij alle vragen over zorg, werk en inkomen. Dus zeker ook als het gaat om vragen rondom het zo lang mogelijk lekker in je huis blijven wonen.

Toch zijn veel mensen niet op de hoogte van deze mogelijkheid. Het staat misschien wel op de website van je gemeente, maar je moet maar net weten waar je naar moet zoeken. En dat is jammer, want als meer mensen gebruik zouden maken van deze gratis ondersteuning, zou dat een heleboel opleveren. Ook omdat de cliëntondersteuners veel kunnen doen op het preventieve vlak. Zo kunnen inwoners voorkomen dat ze sneller dan nodig, afhankelijk worden van zorg of voorzieningen.

Meekijken

Maria VermeulenMaria Vermeulen is cliëntondersteuner bij de SMD: “Ik word ook vaak ingeschakeld als inwoners het niet eens zijn met een besluit van de gemeente over een aanvraag. Dan kan ik met de inwoner meekijken of bijvoorbeeld de juiste regels zijn toegepast. Of deze inwoner wel krijgt waar hij recht op heeft. Ook bij eventuele juridische procedures kan ik mensen bijstaan. Maar uiteraard kunnen inwoners ook in het voortraject al bij mij terecht met hun vragen. Als het bijvoorbeeld gaat om een Wmo-indicatie, kan ik ook meekijken naar andere mogelijkheden. Een oplossing via de gemeente is namelijk niet per se beter of goedkoper.”

Waarvoor is cliëntondersteuning?

De gratis cliëntondersteuning van gemeenten kun je inzetten voor onder meer de volgende onderwerpen:

  • Kortdurende ondersteuning bij het aanvragen van zorg en ondersteuning
  • Hulp bij het uitzoeken wat de vragen en wensen zijn deze vervolgens onder woorden brengen
  • Meegaan naar gesprekken
  • Ondersteuning bij het schrijven van een persoonlijk plan
  • Hulp bij het zoeken naar de juiste informatie
  • Uitleg over wet- en regelgeving en bijvoorbeeld het verloop van een aanvraag
  • Hulp bij het maken van eigen keuzes
  • Meedenken en helpen zoeken naar oplossingen met mensen in de eigen omgeving
  • Meedenken en helpen zoeken naar mogelijkheden in de buurt
  • Enzovoort

Voor informatie:

Inwoners van alle Westfriese gemeenten kunnen voor gratis onafhankelijke cliëntondersteuning terecht bij de SMD. 

De cliëntondersteuner is onafhankelijk van (zorg)aanbieders, indicatiestellers, financiers en gemeenten. De ondersteuning is gratis en laagdrempelig. Er is geen indicatie voor nodig. Als inwoner houd je zelf de regie en neem je uiteindelijk zelf beslissingen. De hulp kan rechtstreeks worden aangevraagd. Bel naar 0229-308001 of stuur een e-mailbericht.