Sluit zoekbalk
Gemeente Edam-Volendam biedt iPad-ondersteuning - Lekker Blijven Wonen
Gemeente Edam-Volendam biedt iPad-ondersteuning

Gemeente Edam-Volendam biedt iPad-ondersteuning aan 65-plussers

2017-01-17

Het is nog niet zo lang geleden dat gemeenten en organisaties er rekening mee moesten houden dat een groot deel van de 65-plussers niet digitaal actief was. Maar die leeftijd is snel aan het verschuiven. Dat merkt ook Letty Ettema, die het vrijwilligersproject iPad-ondersteuning voor de gemeente Edam-Volendam op poten zette: "We hebben het nu vooral over 70-plussers, maar ook mensen boven de tachtig vragen om onze ondersteuning.”

In haar functie van vrijwilligersmakelaar voor de gefuseerde gemeente Edam-Volendam, werft Letty Ettema onder meer vrijwilligers voor het bieden van iPad-ondersteuning aan ouderen: "Meestal zoeken wij naar matches tussen vrijwilligers en organisaties, maar we hebben ook twee eigen projecten. Dat is het iPad project, waarbij we mensen individuele ondersteuning bieden bij het leren werken met een iPad. En daarnaast het MGZ-project, ofwel ‘Maak je over mij Geen Zorgen ‘. Bij dat laatste project gaan opgeleide vrijwilligers op bezoek bij mensen die willen werken aan een groter netwerk. Je kunt je hier zelf voor opgeven maar ook familieleden of bekenden kunnen dat voor je doen. Regelmatig komen bij die bezoekjes ook vragen naar voren over het werken met een iPad. En datzelfde geldt voor de informatieve bezoekjes die wij namens de gemeente brengen aan mensen die tachtig worden. Ook onder deze groep leeft steeds meer de wens om te kunnen omgaan met een tablet.”

Individueel
De gratis iPad-ondersteuning van de gemeente Edam-Volendam wordt individueel aangeboden, bij de mensen thuis of bijvoorbeeld in de bibliotheek. De vrijwilligers, met affiniteit met tablets en computers, krijgen hiervoor een cursus van vijf lessen bij Bibliotheek Waterland. Letty: "Ik heb speciaal lesmateriaal laten ontwerpen. Het is de bedoeling dat de vrijwilligers de lessen die zij zelf hebben gekregen vervolgens op dezelfde manier gaan doorgeven aan de mensen die zich hebben aangemeld. We krijgen ook stagiaires voor dit project, van het Horizoncollege. Die krijgen een kortere bijscholing, want die hebben het vaak al helemaal in de vingers.”

De cursisten die de individuele iPad-ondersteuning volgen, krijgen tijdens het project een iPad in bruikleen. Letty: "Zo verlaag je de drempel. Mensen kunnen lekker oefenen en experimenteren en kunnen na de cursus beslissen of ze er zelf één aanschaffen.” 

Actieve gemeente
"De gemeente Edam-Volendam is erg actief op dit gebied en dat vind ik goed. De gemeente vindt het belangrijk dat iedereen meekomt en dat zoveel mogelijk mensen gebruik kunnen maken van de digitale dienstverlening. Maar dat niet alleen. Op de eerste plaats is en was de iPad ondersteuning bedoeld voor het contact met zorgverleners en familie en bekenden. Ook om eenzaamheid te voorkomen. Beeldbellen is dan een handig middel. Niet als vervanging voor live sociale contacten, maar het zijn wel prima tussentijdse contactmomentjes.”

"Het verrast me trouwens dat ouderen steeds vaker vragen hebben over tabletgebruik die ik zelf niet zou kunnen beantwoorden. Ik fungeer als poortwachter om te kijken of mensen echt beginners zijn. Onze ondersteuning is bijvoorbeeld niet bedoeld voor iemand die beter wil leren fotoshoppen.

Overigens krijg ik de laatste tijd ook vragen van mensen die al een tablet hebben, maar dan van een ander merk. We gaan kijken of we ook die mensen kunnen ondersteunen om met hun tablet te leren werken.”

Vrijwilligers
De gemeente Edam-Volendam kan nog extra vrijwilligers gebruiken voor de iPadondersteuning in deze gemeente, vooral ook voor de nieuwe kernen sinds de recente gemeentelijke fusie.
Inmiddels wordt het project gecoördineerd door Joep Steur, die ook de informatieve huisbezoeken aflegt. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen via e-mail ( j.steur@edam-volendam.nl ) of telefoon: 06 21 345 831. Ook mensen die graag iPad-ondersteuning willen ontvangen kunnen contact opnemen.

Wie buiten de gemeente Edam-Volendam woont, en ook geïnteresseerd is in ondersteuning bij tabletgebruik, kan het beste contact opnemen met de plaatselijke bibliotheek. Daar worden vaak zogeheten tabletcafés georganiseerd.