Sluit zoekbalk
Gastblog: Beeldcommunicatie in de zorg - Lekker Blijven Wonen
Gastblog: Beeldcommunicatie in de zorg

Gastblog: Beeldcommunicatie in de zorg

Beeldcommunicatie in de zorg is een onderwerp dat steeds vaker de aandacht krijgt in kranten en op tv. Lees bijvoorbeeld ook ons recente interview met Afra Langedijk van Omring Thuiszorg: "Beeldbellen, een prachtige aanvulling op de zorg". René Weijenberg van Boomerweb schreef voor ons een gastblog over dit onderwerp.

Op welke manier draagt beeldcommunicatie nu bij om langer prettig in je eigen huis te blijven wonen? Om antwoord te geven op deze vraag moeten we eerst weten wat er nu gebeurt in de Nederlandse zorg. Op dit moment stijgt het aantal mensen met een zorgvraag. In de randstad blijft deze stijging in balans met het aanbod maar in andere delen van het land zijn er meer mensen met een zorgvraag dan dat er zorgverleners zijn die deze zorg kunnen leveren.  

Om deze reden heeft de regering besloten dat de professionele zorgverlening naast fysieke zorg ook zorg over een afstand moet kunnen leveren. Deze zorg over een afstand wordt op verschillende manieren geleverd maar één van de manieren is beeldcommunicatie. Doordat je met zorg op afstand niet gebonden bent aan een vaste plek zorgt dit ervoor dat je zelf de vrijheid hebt om op je eigen manier te blijven leven en bewegen.


Dat klinkt natuurlijk ideaal maar wat houdt beeldcommunicatie eigenlijk in?
Beeldcommunicatie is een beeldverbinding via een telefoon, tablet of PC tussen een zorgverlener en u. Het initiatief hiervoor kan zowel bij u liggen als bij de zorgverlener. 

Waarom zou de zorgverlener via een beeldverbinding contact met u willen hebben?
Het kan zo zijn dat u nog erg zelfstandig bent en dat de zorgverlening voor u meer een soort ondersteuning is om u te helpen bij bepaalde dingen. Zoals bijvoorbeeld structuur in de dag houden, medicatie juist innemen of het vernieuwen van verbandmiddelen. Dat zijn in feite meer ondersteunende dan fysieke diensten, waardoor ze in principe ook via een beeldverbinding uitgevoerd zouden kunnen worden. 

Waarom zou u via een beeldverbinding contact met de zorgverlening willen?
Op het moment dat u voelt of weet dat er iets fout kan gaan, is het vaak lastig om de juiste persoon te pakken te krijgen. Als u gebruikmaakt van beeldcommunicatie, kunt u op zo’n moment via de beeldverbinding gemakkelijk contact opnemen met de zorgverlening om door te spreken waar u tegenaan loopt. Tijdens dit gesprek kan een zorgverlener dan ook meekijken waardoor hij of zij precies weet hoe u geholpen kunt worden. 

Om van Beeldcommunicatie gebruik te maken kunt u bijvoorbeeld onze Beeld Zorg App downloaden. Deze is te vinden in de Apple iTunes store of de Google Playstore.

 

Dit artikel is aangeboden door:
René Wijenberg
Innovatie directeur Boomerweb

Boomerweb is een producent en leverancier van apps in de zorg.