Sluit zoekbalk
De nieuwste snufjes om lekker te blijven wonen! - Lekker Blijven Wonen
De nieuwste snufjes om lekker te blijven wonen!

Belevingscentrum Hoorn: De nieuwste snufjes om lekker te blijven wonen!

Op de foto vrijwilligers Marjan Dikkes (links) en Sylvia Goedhart en projectleider Nini Viëtor (rechts) in de huiskamer van het Belevingscentrum. 

Sinds het najaar van 2015 is aan Het Kleine Noord in centrum Hoorn, het Belevingscentrum Lekker Blijven Wonen gevestigd (naast hotel Petit Nord). Het belevingscentrum is ingericht als een woning met allerlei slimme en praktische oplossingen die het wonen aangenamer, gemakkelijker, duurzaam én veiliger maken. Alles met het doel om tot op hoge leeftijd in je eigen huis te blijven wonen. Na drie kwart jaar proefdraaien met een enthousiaste groep vrijwilligers, is het belevingscentrum toe aan een volgende stap om nóg beter aan de vraag van de bezoeker tegemoet te kunnen komen.

Wie denkt dat het belevingscentrum alleen bedoeld is voor mensen op leeftijd die tegen beperkingen aan lopen, komt bij een bezoekje al snel tot een verrassend andere conclusie. Naast de tips en toepassingen die er zijn voor duurzaam bouwen en wonen, laat het belevingscentrum nog een heleboel andere mogelijkheden zien die het leven aangenamer maken voor alle leeftijden. Wat te denken van een toilet met een spoel- en droogfunctie dat toiletpapier overbodig maakt? Of een bedieningspaneel dat alle systemen in je huis bedient: verlichting, jaloezieën, verwarming, stereo, enzovoort. En zo’n douchezitje is lekker voor iedereen die er een lange vermoeiende dag op heeft zitten. Ook handig: een bel die in verbinding staat met je tablet, zodat je kunt zien wie er voor de deur staat!

Vrijwilligers

Ook voor situaties waarin wel sprake is van beperkingen of bepaalde risico’s zijn er allerlei oplossingen te zien en te ervaren. Denk bijvoorbeeld aan persoonlijke alarmeringssystemen met of zonder GPS.

Het belevingscentrum telt zes enthousiaste vrijwilligers die je met veel plezier rondleiden en alles vertellen en demonstreren waar jouw interesse naar uitgaat.

En tot nu toe zijn de reacties positief, vertelt vrijwilligster Sylvia Goedhart: "Mensen zijn altijd heel blij met de informatie die ze krijgen. Ik krijg er altijd energie van als ik ze zo vrolijk de deur weer uit zie gaan!”

Projectleider

Sinds 1 augustus is Nini Viëtor aangesteld als projectleider om, met de ervaringen van de vrijwilligsters, de diensten van het belevingscentrum nog meer te kunnen toespitsen op de vragen die leven. De puntjes op de i zetten, als het ware.

Nini: "Omdat we dankzij onze bezoekers leren wat er leeft, kunnen we nóg meer vraaggericht gaan werken. Daarnaast is het belangrijk dat we ervoor zorgen dat we de ontwikkelingen op de voet volgen zodat we steeds alle nieuwste snufjes in huis hebben om te laten zien aan onze bezoekers.

Verder willen we kijken hoe we mensen nóg beter de weg kunnen wijzen als ze iets willen aanschaffen. Wij geven onafhankelijk advies, maar als mensen na een bezoekje aan het Belevingscentrum besluiten om een aanschaf te doen, moeten ze wel weten wat de kosten zijn en waar ze terecht kunnen. We werken al samen met een aantal leveranciers en die samenwerking willen we verder uitwerken en uitbreiden.

Begin op tijd

Nog een tip van de vrijwilligers voor mensen die geïnteresseerd zijn in dit onderwerp?

Marjan Dikkes: "Ik zeg altijd: begin vooral op tijd om je te oriënteren op de mogelijkheden. Dan kun je stapje voor stapje doen wat voor jou op dat moment wenselijk is. Als je wacht tot je bepaalde dingen niet meer kunt en tegen allerlei beperkingen aanloopt, en je moet dan nog beginnen om je huis comfortabeler te maken, dan is het opeens wel heel veel tegelijk. Bovendien moet je dan de kosten in één keer maken.”

Loop eens binnen

Tijdens openingstijden kun je elk moment binnen lopen bij het Belevingscentrum. Een afspraak maken is niet nodig en de toegang is gratis. Wil je met een groep komen? Dan kun je het beste eerst een afspraak maken via belevingscentrum@lekkerblijvenwonen.nl.

Adres:
Kleine Noord 57, 1621 JE Hoorn (naast hotel Petit Nord)

Openingstijden: 
donderdag t/m zaterdag 11.00 - 17.00 uur

Telefoon: 
06 52845446 (tijdens openingsuren)

E-mail: 
belevingscentrum@lekkerblijvenwonen.nl