Blijven wonen met dementie
Het overkomt ongeveer een kwart van de mensen boven de tachtig jaar. De diagnose dementie. Je bent vast van plan om er, alleen of met partner, nog een aantal mooie jaren van te maken en dan wordt opeens alles anders. Hoe zorg je er dan voor dat je toch nog zo lang mogelijk lekker op je eigen plek kunt blijven wonen? Er zijn gelukkig steeds meer instanties die daar op allerlei manieren bij kunnen helpen.
Het begint vaak met een vermoeden. Een niet-pluisgevoel, zoals het wel genoemd wordt. Hoe herken je die eerste signalen, wat is belangrijk bij het stellen van de diagnose en waar krijg je vervolgens allemaal mee te maken thuis? Hierin helpt de website wegwijzerdementie.nl je al een heel eind op weg. Hier vind je de belangrijkste informatie over dementie maar ook over de mogelijke ondersteuning en zorg die er is voor mensen met dementie en hun naasten in Noord-Holland Noord, of meer specifiek West-Friesland.
Hulp in je buurt
Op het tabblad ‘Hulp in je buurt’ op wegwijzerdementie.nl kun je kiezen voor West-Friesland en vervolgens voor je eigen gemeente. Hier kom je organisaties tegen als Geriant, Omring en MEE & de Wering maar ook bijvoorbeeld het Enigmahuis in Enkhuizen. Een plek waar iedereen welkom is, samen met partner of een andere naaste. Mensen met beginnend geheugenverlies, met de diagnose Alzheimer of mensen die zich alleen of eenzaam voelen kunnen hier op adem komen met een kop koffie of thee en hun mantelzorger kan er terecht met vragen. Ook BuddyBold wordt genoemd. De organisatie die jongeren als buddy koppelt aan senioren, al dan niet met (beginnende) dementie.
Alzheimer Café en Onvergetelijke kookclub
Ook Alzheimer Nederland wordt genoemd. De organisatie die zich inzet voor een beter leven voor mensen met dementie en daarvoor onder andere activiteiten organiseert door het hele land. Zoals bijvoorbeeld het Alzheimercafé en de Onvergetelijke Kookclub, in samenwerking met Resto VanHarte.
Eén keer in de maand
In West-Friesland is er elke vierde maandag van de maand een Onvergetelijke Kookclub in het Postkantoor aan de Hoofdstraat in Bovenkarspel. Iedereen met de diagnose dementie kan samen met een mantelzorger of andere naaste deelnemen aan deze activiteit.
Het Alzheimer Café kun je in West-Friesland op twee plekken bezoeken. In Hoorn is het elke derde woensdagavond (of middag) van de maand (behalve juli) in De Hoge Hop aan de Roerdomp. En in Enkhuizen is er elke vierde dinsdag van de maand (behalve juli en december) Alzheimer Café in de Herfstzon aan he Kwakerspad. Het is een informele bijeenkomst voor mensen met dementie, hun partners, familieleden, hulpverleners en andere belangstellenden.
Tijdens ieder Alzheimer Café staat een thema centraal. De toegang is gratis en aanmelden is niet nodig. Zie voor meer informatie de site van Alzheimer Nederland.