Sluit zoekbalk
Beeldbellen: een prachtige aanvulling op de zorg - Lekker Blijven Wonen
Beeldbellen: een prachtige aanvulling op de zorg

“Beeldbellen komt niet in plááts van zorg, het is een prachtige aanvulling!”

Mocht je nog denken dat beeldbellen in de zorg niet meer is dan een ordinaire bezuiniging, dan helpt Afra Langedijk van Omring Thuiszorg je graag uit de droom. Zij ziet dagelijks mensen gelukkiger en gezonder worden dankzij beeldzorg als aanvulling op de thuiszorg. Op dit moment is ze in gesprek met basisscholen om leerlingen van groep acht via de tablet in contact te brengen met ouderen: "Ik heb al een aantal scholen benaderd en die zijn positief.”

Afra Langedijk is werkzaam in de thuiszorg in de gemeente Opmeer: "Sinds enige tijd krijgen al onze cliënten een Ipad. Daar maken we zelf gebruik van voor de zorg, maar we hopen natuurlijk dat ze er veel meer mee gaan doen.”

In het budget van Omring is rekening gehouden met extra tijd voor het tot stand brengen van Ipad contact. Afra: "Maar je moet het vervolgens in stand zien te houden en dat vraagt best wat creatieve energie. Als er iets niet goed gaat, moet je dat ook meteen willen en kÛnnen oplossen. Dat doen we zoveel mogelijk in samenspraak met de leverancier en onze coördinator Beeldzorg en daar leren wij zelf ook een heleboel van.”

Gezonder

"We gebruiken beeldzorg bijvoorbeeld bij iemand met een geheugenprobleem voor het innemen van medicatie. Dan kunnen we zien of de juiste hoeveelheid wordt ingenomen. Een andere cliënt, die vaak vergeet te eten, bellen we tien minuten van te voren op als herinnering dat het eten in de magnetron kan. Deze cliënt, die voorheen vaak greep naar chips en koekjes als ze honger had, is enorm opgeknapt! Haar bloedsuiker is veel lager omdat ze gezonder eet en ze vindt het beeldbellen ook gezellig!”

"Een ander voorbeeld is iemand met MS. Zij moest eigenlijk worden opgenomen. We zouden haar wel zes keer per dag thuis moeten helpen. Maar ze redt het nu goed alleen met drie bezoekjes en twee keer vijf minuten beeldbellen per dag.

Ze gebruikt haar tablet nu ook om bijvoorbeeld de deur open te maken en de gordijnen dicht te doen. Dan hoeft ze geen moeilijke bewegingen meer te maken of zich naar de deur te haasten, waardoor ze minder valt.

Deze mevrouw is zich veel beter en ook veiliger gaan voelen in haar eigen huis! De MS-verpleegkundige noemt het een wonder dat iemand in die situatie nog veilig thuis woont.”

We moeten beeldbellen dus niet simpel zien als een bezuiniging?

"Nee, dit komt niet in plááts van de zorg! Het is een prachtige aanvulling! Als je wilt dat mensen langer gezond in hun eigen huis wonen, dan kan dat mede dankzij beeldbellen én domotica. Dat is gewoon een feit. Ik heb laatst een mevrouw van bijna negentig op haar verzoek aan tabletles geholpen. Die kan er nu van alles mee. Bellen met haar gehandicapte zoon, haakpatronen zoeken op internet, en oefeningen doornemen met haar fysiotherapeut. De eenzaamheid wordt doorbroken en dat is gunstig voor de gezondheid!”

Jong en oud

"Waar we nu mee bezig zijn, is de verbinding tussen jong en oud. We willen cliënten die dat willen in contact brengen met leerlingen van de achtste groep van de basisschool. Zo’n project loopt al in Julianadorp en dat is een groot succes. Ouderen worden meegenomen door het enthousiasme van de kinderen. Die laten hun klas zien of bijvoorbeeld een werkstuk waar ze mee bezig zijn. Ze vertellen over een schoolkamp en dingen die ze moeilijk vinden op school. En zo komen ook de verhalen los over de schooltijd van de ouderen. Ik heb al een aantal scholen benaderd en die staan er positief tegenover!”